Friday, February 15, 2013

Vanha tanssiaispuku - Old ballgown

Huhhuh, on pitänyt kiirettä ja ollut aikalailla stressaavaa elämäni viime aikoina, mutta täällä ollaan. Mitään uutta ei ole syntynyt, ja työhuonekin mahdoton kaaos... Ehkä elämä tästä vielä joskus muuttuu taas sellaiseksi, että taidekin saa sijaa päivissäni. Voi kun niin kaipaan sitä! Opetan yläkoulussa tekstiilitöitä (ja vähän muutakin) koko kevään, ja onhan se aikamoista vaihtelua entiseen. Teinit osaavat olla haastavia!

Tämä viikko oli kyllä aika mukava, meillä oli teemaviikko ja joka päivälle pukeuduttiin eri teeman mukaan... yhtenä päivänä pukeuduin vaaaanhaan vanhojentanssipukuuni, ja olihan se aika jännittävää liihotella pitkin koulun käytäviä parin-kolmensadan teinin pällisteltävänä vadelmanpunaisessa rokokoopuvussani. Tein puvun aikanaan itse, ja vaikka rokokoopuku oli yleensä vaalea, halusin omasta vanhojenpuvustani värikkään. Meillä oli taidelukion vanhojentansseissa aikakausikavalkadi, joten pukuja oli esihistoriasta ja keskiajasta rokokoon ja kertaustyylien kautta viiskytluvulle. Voi niitä aikoja, ihan tuli ikävä... ensin tuohon pukuun pukeutuessani, ja tänään kun olin luokan kanssa lukiolaisten upeita pukuja ja tansseja katsomassa. Ihan siinä itsekin nuortui reilut parikymmentä vuotta.


Woah, I have been so busy and my life has been quite stressful lately. I haven't been creating anything new, and even my study is a huge mess... Perhaps my life will change some day soon so that I could make some art again. I so need and long for that! I am teaching sewing and needlework in junior high school till the end of May, and oh it is a big change in my life... The teenagers are quite a challenge! 

But this week was fun! We had a costume theme week, with a different theme for each day. The pupils and teachers dressed according the given themes. One day I dressed in my old senior high school prom Georgian ballgown, and it was so exciting to flow along the school corridors in front of a couple of hundreds of teenagers to see... oh my. I made the dress myself back then for the prom show, and although Georgian dresses were usually light coloured, I wanted mine to be bright and glorious. We had all sorts of dresses introducing different fashion style periods from ancient history and middle-ages through Georgian and Edwardian styles all the way to flapper and fifties. Oh those days, I miss them! We were watching the senior high school prom show today with my pupils, and the old times just flew back to my mind. I suddenly felt like those 20-and-some years younger.

(Perhaps I need to explain a bit about Finnish senior high school (= upper secondary school) prom tradition. The third class students leave the school to read and prepare for the final exams, and then the next day the second year students become seniors and they have a "ball of the new seniors" where they give a few shows for other students, schools and parents, dancing old ballroom and salon dances like polonaise, cicapo, wienerwalz, pompadour, virginia reel... They usually have really elaborate and beautiful ballgowns. Our school was art school so we made it a bit differently with the period themes.)10 comments:

 1. On siinä ollut väellä ihmettelemistä, kun olet tuossa puvussa liihotellut :) Kaunis puku kauniin kantajan päällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän koululaiset vähän ihmeissään olivat. :) Kiitos!

   Delete
 2. Oo, kaunista! Tykkään tosi paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rokokoopuvut olivat näyttäviä, niin tämäkin...

   Delete
 3. Oh, en kestä! Miten upea puku! Ja mahdut siihen yhä! Minä aina harmittelen sitä, että se vanhojentanssipuku piti ommella jo silloin 17-vuotiaana. Nyt tekisin niiiiiin paljon hienomman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvaa onko mahtava tunne että mahdun! Tiukkaa teki, mutta niin vain sain puvun kiinni. Yläosassa on liivinluilla tuettu tukeva puuvillainen vuori, joten olo oli hiukan tukala. Eikä mitään nyörejä millä kokoa voi säätää, vaan hakasrivistö tuossa miehustakappaleen reunassa. Onneksi naisten ei tarvitse tuollaisia pitää nykyään!

   Minä varmaan tekisin vaaleamman puvun jos rokokoopuvun tekisin, tai sitten tekisin jonkun upean keskiaikaisen puvun... tai jugendpuvun... Mutta en huolisi sellaista perustanssiaispukua jollainen lähes kaikilla vanhoilla nykään on. Jotain oikeasti vanhaa tyyliä sen pitäisi olla.

   Delete
 4. Oi vau! Kuulostaa muuten hauskalta tuo eri aikakausien mukaan pukeutuminen. Omista tansseistani on nyt vuosi, ja kuinka hassulta tuntuukaan olla jo entinen vanha ja poislähtijä. Lukioaika meni niin nopeasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli hauskaa, ja erilaista! Osa oppilaista vuokrasi puvun oopperasta tai teatterilta, ja osa teki itse, osalla oli oikeasti vanhoja pukuja... Muistan miten yleisö ihmetteli esityksen alussa, kun oli pimeää, ja lampuilla tehty nuotion loimotus, ja sitten alkoi rummutus... Ihmettelivät että mitä ihmettä tämä nyt on, eikös näiden pitänyt olla hienot vanhojentanssit. :)

   Kolme vuotta hurahtaa kyllä nopeasti, ja niin on mennyt nämä reilut parikymmentä vuotta omasta lukioajastani, vaikka tuntuu siltä että muutama vuosihan siitä vasta on.

   Delete
 5. Hauskaa, oma vanhojentanssipukuni on täsmälleen saman mallinen, väri oli vaan eri! Harmi kyllä se ei enää mahdu päälle. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa hauska sattuma! Olisi kyllä mukavaa nähdä erilaisia vanhojenpukuja, sellaisia aidosti vanhoilta tyylikausilta.

   Delete

Kiitos sinulle, joka jätät minulle tervehdyksen, ilahdun kovasti sanoistasi!

Thank you for writing a comment, it gives me a lot of joy to read your words!