Monday, December 30, 2013

Kahvi - Coffee

Join nuorena hyvin paljon kahvia. Tavallista suodatinkahvia. Opiskeluaikaan kutomossa oli kahvinkeitin, ja sitä tuli litkittyä mukitolkulla pitkin päivää... miehenikin muistaa miten hän ihmetteli seurustelumme alkuaikoina juomani kahvin määrää. No, sittenpä vatsani ei enää sietänytkään kahvia ja sen juonti oli pakko lopettaa! Olin sitten lähes parikymmentä vuotta ihan tyytyväinen teen juoja, jo kahvin maistaminen sai vatsani kipeäksi ja kahvin kitkerä maku säilyi suussani seuraavaan päivään. Ajattelin, että on tultava toimeen loppuelämäni ilman... kunnes maistoin Italiassa sikäläistä kahvia. Hyvää! Ei vatsakipuja! Ihmeellistä! Viime kesän Italianreissumme asunnossa oli espresso-kahvakeitin. Join kupin- jopa pari päivässä... ja päätin, että tämmöinen vehje on saatava. Sainkin sitten Suomessa ostettua käytetyn kahvakoneen halvalla. Ja nyt nautiskelen kupillisen (tai joskus pari) cappuccinoa päivässä. Ihanaa! Maitovaahto tulee parhaiten Arlan Café-maidosta, ja joskus jo onnistuu vaahtoon kuviotkin, hih.

Mutta tuo keitin on aika rämä, mieheni korjasikin sen jo kerran kun suurin osa vedestä valui höyryputkesta eikä kahvin läpi. Tekisi mieleni uutta, mutta minkälainen... kaupat ovat nyt väärällään kapselikeittimiä. Ei ikinä sellaista roskaajaa meille, eikä se kahvikaan ole hyvää! Sitten niitä täysautomaatteja... en tiedä. Toisaalta on mukavaa sählätä tuon kahvakeittimen kanssa, siinä on oma viehätyksensä, kun ensin jauhaa pavut, sitten tamppaa kahvin kahvaan, kiertää kahvan paikalleen ja viimein valuttaa sen kahvin, ja sitten maitovaahto... Mutta eipä näy kahvakeittimiä kaupoissa. Vai haluaisinko sittenkin päästä helpommalla... tiedän, että mieheni haluaisi. Automaattilaitteita varmaan alkaa tulla alennusmyyntiin nyt joulun jälkeen, kun tuntui joka kauppa olevan koneita pullollaan ennen joulua. Mutta silti tuntuu että kokeilu tulisi hyvin kalliiksi, jos en tykkääkään, automaatit maksavat ihan järjettömästi. Onko teillä kahviautomaateista kokemuksia? Tai minkähänlainen olisi manuaalinen Rok espressolaite?

-  -  -  -  -

I drank a lot of coffee when I was younger. Regular filtered coffee. In our school's weaving room there was a coffee machine, and I drank mugs and mugs of it during the days. But then my stomach put a stop to it, I had to quit. I was  a tea-drinker for almost two decades, even tasting a sip of coffee got my tummy ache and left my mouth a bitter coffee taste for the next day. I thought I should be without coffee for the rest of my life... until I tasted coffee in Italy. Wow! Yum! No bitter taste! No tummy ache! Amazing! We had a pump espresso machine in our Italian apartment last summer. I drank one or two small cups with milk a day, and I decided I have to get a machine at home. I found a cheap used one and now I drink one or two cups of cappuccino a day. Lovely!

But the machine is old and not very good, and I am thinking of buying a new one. But what kind of espresso machine? There are plenty of capsule machines for sale but not those for me thank you very much. And then there are automatic machines... don't know if I want that either. I kind of enjoy the fuss with grinding the coffee, tamping it into the basket and putting on the portafilter and steaming the milk... But there are rarely any not-automatic pump-machines in stores here. Or would I like it to be easy and buy an automatic... I know my hubby would! They are just way too expensive. Or what would Rok espresso press be like?2 comments:

 1. Mä annoin keittiöremontin yhteydessä itselleni luvan, että voitaisiin hankkia joku kahvikone. Kapselikeitin ei oikein sovi filosofiaani ja lopulta en osannut innostua mistään. Jäi ostamatta.

  Huutiksessa ja Tori.fissä on jatkuvasti paljon kahvikoneita. Mitä se kertoo?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa-a, se kertoo varmaan siitä että ihmiset ostaa kaikenmaailman hilavitkuttimia, evätkä sitten kumminkaan jaksa niitä käyttää. :) Suodatinkahvi on niin helppo vaihtoehto. Minä sain tuon oman kahvakoneeni kesäkuussa, ja olen siitä lähtien joka aamu tehnyt itselleni mukillisen kahvia, joskus päivällä toisen. Sen verran vaivaa jaksaa nähdä hyvän kahvin vuoksi. :)

   Delete

Kiitos sinulle, joka jätät minulle tervehdyksen, ilahdun kovasti sanoistasi!

Thank you for writing a comment, it gives me a lot of joy to read your words!